Legenda születik: Szilágyi Áron olimpiai győzelmének hihetetlen történelmi párhuzama

Bár a történetben jelentős szerepet játszik a hírnév, e bejegyzésem kivételesen mégsem a PR-ről, hanem sokkal érdekesebb dologról szól: egy legenda születéséről…

Szilágyi Áron szerezte hazánk első olimpiai aranyát kardvívásban és ezzel a Londoni Olimpia magyar hőse lett. Érdeklődve olvastam a róla szóló tudósításokat, mert szerettem volna többet megtudni róla, szerettem volna  jobban megismerni és…

… az Index cikkét olvasva egyre erősödött bennem a gyanú, hogy – bármilyen hihetetlennek tűnik – mindez már megtörtént valamikor. És akkor beugrott: Terstyánszky!

Az 1928-as Amsterdami Olimpia hőse – Szilágyi Áronhoz – hasonlóan a kardvívásban olimpiai aranyat szerző Terstyánszky Ödön volt. Persze a vívás hagyományosan magyar erősség és Szilágyi aranya a 35. a sportág hazai történetében, így az nem lenne elég a párhuzamhoz. Azonban ennél jóval többről van szó:

terstyánszki
A kép forrása: Blikk.hu

Szilágyi Áron A kép forrása: MTI

Terstyánszky Ödön a kardvívás olimpiai bajnoka
1928. Amszterdam

Szilágyi Áron a kardvívás olimpiai bajnoka
2012. London

 • Terstyánszky volt az ész vívás megtestesítője. Prezíc Ödönnek csúfolták, mert feljegyzéseket készített az ellenfeleiről.
 • Az Index fent idézett cikkből kiderül, hogy Szilágyi felkészült az ellenfeleiből, az edzőjével 250 csörtét elemeztek ki és a laptop ott volt végig mellette és még két asszó között is használta. Ésszel vívott.
 • Terstyánszky – aki egyébként polihisztor volt – pszichológia tanulmányt írt Dosztojevszkij egyik hőséről.

És akinek ez még mindig nem lenne elég:

 • Szilágyi szeptemberben kezdi meg pszichológiai tanulmányait a Károlin.
 • Terstyánszky 1890-ban született.
 • Szilágyi 1990-ben…

Nem tudom ki hogyan van vele, de számomra nagyon izgalmas ez a történelmi párhuzam:

Terstyánszky Ödön egy élő legenda volt a maga idejében. Az I. világháborúban megsérült a jobb karja, ami kettétörte a sportolói karrierjét. Azonban szívós szorgalommal megtanult bal kézzel vívni és ezután aratta sikereit az ész vívásnak köszönhetően.

Úgy érzem, hogy Szilágyi Áron győzelmével egy hasonló legenda van születőben, akiről már most azt mondják, hogy Ő lehet a “vívás Puskása”… Úgy legyen!

Ha tetszett a történet, kérlek oszd meg a bejegyzést, hogy minél többekhez eljusson.

Fülöp Zoli

 

6 Hozzászólás -- “Legenda születik: Szilágyi Áron olimpiai győzelmének hihetetlen történelmi párhuzama” bejegyzéshez


 • Szeretem ezeket a történelmi párhuzamokat :)
  És ha már PR: bizonyára Szilágyi áron azt is látja, hogy a Facebookon is ő tarol az elmúlt napokban. Mindenki ráugrik és miután a megosztás, a vírusszerű terjedés ingyenes reklám egy-egy klubnak, szerintem a használatban levő, rendszeres gondozás alatt álló klubok min. 30%-a megpróbált az aktualitással megosztásokat szerezni és az olimpiai láz által bővebb körben is ismertté válni és erőltetetten meglovagolni a hype-ot.
  Alkalomadtán megkérdezném tőle, hogy lájkolja vagy diszlájkolja-e ezt a jelenséget, amiben látszólag őt teszik ugyan főszereplővé, de a valódi főszereplők itt a tömeges megosztásra éhező Facebook-oldalak.

 • Viktória: ez a hírnév ára. Erről mindig eszembe jut Karinthy, akit megbámultak a járókelők a kávéház üvegablakán keresztül, csodálva ahogyan a mester dolgozott:)

  Szerintem ez a jelenség mindig megvolt, csak a közösségi média láthatóvá tette a szociális kapcsolatok szövetét.

 • Semmi sem sikeresebb, mint a siker! Remélem Szilágyi Áron céltudatossága, a mesterekkel való kapcsolata sok fiatal számára lesz példa. Viktóriához hasonlóan én is el tudom képzelni, hogy “túlhasználják” Áron történetét, egyre több “szakértő” fog arra hivatkozni, hogy azzal a módszerrel dolgozik, ahogy Áront felkészítették.

 • Kedves Sándor! Nagyon köszönöm a hozzászólásod. Bízom benne, hogy Szilágyi Áron igazi példakép lesz, melyhez minden adottsága megvan: elegancia és intelligencia – verhetetlen kombináció:)

 • Repes a lelkem, amikor valaki rájön, hogy az erő és a küzdeni tudás mellett valaki az emberismerettel győz. Ha megnézzük mindennek ez az alapja. A másik elméjének működésének kiismerése. Általában az emberei elme működésének ismerete. Innen már csak egy lépés annak felismerése, hogy annak hibás programjainak korrekciója a következő lépés, ami előbbre visz az életben, vagy egy szakterületen. Áron valószínűleg ehhez is hozzáfér hamarosan.

 • Szia Zsuzsa! Még annyit tennék hozzá, hogy mindennek az alapja az önismeret. Terstyánszkynál látszik világosan, ahogyan saját hátrányának kompenzálására – önismeret és szembenézés saját gyengeségeinkkel – fejlesztette ki módszerét.

Leave a Reply

*




Switch to our mobile site