Monthly Archive for július, 2012

Legenda születik: Szilágyi Áron olimpiai győzelmének hihetetlen történelmi párhuzama

Bár a történetben jelentős szerepet játszik a hírnév, e bejegyzésem kivételesen mégsem a PR-ről, hanem sokkal érdekesebb dologról szól: egy legenda születéséről…

Szilágyi Áron szerezte hazánk első olimpiai aranyát kardvívásban és ezzel a Londoni Olimpia magyar hőse lett. Érdeklődve olvastam a róla szóló tudósításokat, mert szerettem volna többet megtudni róla, szerettem volna  jobban megismerni és…

… az Index cikkét olvasva egyre erősödött bennem a gyanú, hogy – bármilyen hihetetlennek tűnik – mindez már megtörtént valamikor. És akkor beugrott: Terstyánszky!

Az 1928-as Amsterdami Olimpia hőse – Szilágyi Áronhoz – hasonlóan a kardvívásban olimpiai aranyat szerző Terstyánszky Ödön volt. Persze a vívás hagyományosan magyar erősség és Szilágyi aranya a 35. a sportág hazai történetében, így az nem lenne elég a párhuzamhoz. Azonban ennél jóval többről van szó:

terstyánszki
A kép forrása: Blikk.hu

Szilágyi Áron A kép forrása: MTI

Terstyánszky Ödön a kardvívás olimpiai bajnoka
1928. Amszterdam

Szilágyi Áron a kardvívás olimpiai bajnoka
2012. London

 • Terstyánszky volt az ész vívás megtestesítője. Prezíc Ödönnek csúfolták, mert feljegyzéseket készített az ellenfeleiről.
 • Az Index fent idézett cikkből kiderül, hogy Szilágyi felkészült az ellenfeleiből, az edzőjével 250 csörtét elemeztek ki és a laptop ott volt végig mellette és még két asszó között is használta. Ésszel vívott.
 • Terstyánszky – aki egyébként polihisztor volt – pszichológia tanulmányt írt Dosztojevszkij egyik hőséről.

És akinek ez még mindig nem lenne elég:

 • Szilágyi szeptemberben kezdi meg pszichológiai tanulmányait a Károlin.
 • Terstyánszky 1890-ban született.
 • Szilágyi 1990-ben…

Nem tudom ki hogyan van vele, de számomra nagyon izgalmas ez a történelmi párhuzam:

Terstyánszky Ödön egy élő legenda volt a maga idejében. Az I. világháborúban megsérült a jobb karja, ami kettétörte a sportolói karrierjét. Azonban szívós szorgalommal megtanult bal kézzel vívni és ezután aratta sikereit az ész vívásnak köszönhetően.

Úgy érzem, hogy Szilágyi Áron győzelmével egy hasonló legenda van születőben, akiről már most azt mondják, hogy Ő lehet a “vívás Puskása”… Úgy legyen!

Ha tetszett a történet, kérlek oszd meg a bejegyzést, hogy minél többekhez eljusson.

Fülöp Zoli

 

Mocskos pszichológiai trükk: a hiány elvének alkalmazása a kommunikációban

Egyszer megkérdeztem egy ügyfelet, akit frissen húztam ki a slamasztikából, hogy minek tulajdonítja a sikert – ugyanis volt egyetlen kulcsmondat, amivel a krízist eredményesen kezelni lehetett. Az volt a válasza, hogy szerencsém volt.
Csakugyan? – kérdeztem. Pár napra rá megküldtem neki ezt a rövid cikket, melynek hatására meggondolta magát…

Köztudott, hogy a hiány elve, tudományos nevén pszichológiai reaktancia ördögi eszköz lehet a kommunikációs szakemberek kezében, mellyel akár hisztérikus vásárlási rohamot lehet előidézni – gondolj csak az első iPhone-okért folyó ádáz harcra. De erre az elvre épül minden “limited edition” típusú kampány is.

A probléma lényege, hogy ha valami nehezen elérhető, akkor sokkal jobban vágynak rá az emberek. Némileg leegyszerűsítve a kínálat korlátozásával növelhető a kereslet. Azonban ez még mind semmi ahhoz, ha valami, amit bármikor megszerezhetnénk, egyszer csak nem áll rendelkezésre:

Ekkor a hatás hisztérikus! Őrülten akarják az emberek a valamit. Miért? Erről szól ez a cikk – előre is elnézést, mert talán meglepő lesz: http://pszihomarketing.hu/hianyelve. De mielőtt tovább olvasnád a bejegyzést: feltétlen klikkelj a cikkre, egy perc az egész, aztán gyere vissza és olvass tovább bármi történikhttp://pszihomarketing.hu/hianyelve.

 

Ne “csalj”: ne olvass tovább, hanem klikk a cikkre, aztán gyere vissza, történjék bármi: http://pszihomarketing.hu/hianyelve.

 

Nos? Elolvastad?

Nem, mert nem működik a link? Idézd fel az érzést: ez az amiről beszélek. És ha most itt állna a a link címe helyesen, szinte kivétel nélkül mindenki kattintana, mert jobban kell neki az információ, mint valaha. Mert most már igazán vágyik rá. Ez a hiány elve…

Hogyan alkalmazhatod a hiány elvét etikusan?

Vigyázat! Ez az eszköz alkalmas lehet a manipulatív kommunikációra! Ezért csak nagyon körültekintően és kizárólag az etikai normák betartása mellett javasolt az alkalmazása. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy őszintének kell lenni: csak akkor lehet azt mondani valamiről, hogy kevés van, ha tényleg kevés van – ellenkező esetben hiteltelen az egész.

Fülöp Zoli

ui: kérlek ha tetszett, oszd meg a bejegyzést! Előre is köszönöm!

Hogyan adj rádióinterjút? 11 alapszabály

Az egyik ügyfelem a Rádió Q vendége volt nemrég. Mivel nem rutinos nyilatkozó, elmondtam neki a legfontosabb dolgokat amit tudnia kell ha rádióba megy. Ezeket a szabályokat még akkor gyűjtöttem össze amikor politikusoknak adtam tanácsokat. Hasznos fortélyok ezek, melyekkel és egy kis gyakorlással kiváló “médiaszereplővé” válhat valaki a saját szakterületén. Gondoltam megosztom, hogy hasznát vehesd:

 1. Tudd, hogy hová mész! Kérdezd meg, hogy milyen műsorba, milyen témában és mennyi időt kell beszélned. Még egy tipp: mindig nettó időre kérdezz, mert a műsoridőből lejön a reklám, a zene – ha van és a műsorvezető ideje.
 2. Készülj fel! Gondold át mit fogsz mondani és gondold át a lehetséges kérdéseket– a kényeseket is – és készülj válasszal. Próbáld is el amit mondasz, akár vedd fel a telefonoddal és hallgasd vissza. Ez amellett, hogy kontrollt ad, segít szimulálni és kicsit szokni az igazi mikrofont.
 3. Laaasssaaann beeszééljj! Kicsit lassabban, mint általában. Ha kicsit lassúnak érzed, általában akkor jó.
 4. Artikulálj! Ez amellett, hogy érthetővé teszi a beszédet, kicsit lassítja is. (Ne félj, hogy hülyén néz ki, a rádióban úgysem látszik:)
 5. Mosolyogj:) A mosoly megváltoztatja a hangtónust, kedvesebbé, melegebbé teszi.
 6. Rövid mondatokat használj! A rövid mondatokat könnyebb megérteni.
 7. Ne használj szakkifejezéseket - ha nem muszáj. Ha muszáj, magyarázd meg – ez minden nyilvános szereplésre igaz.
 8. Légy kedves a riporterrel! A riporter semleges. “Médium, csatorna, közvetítő közeg”. Az számít, hogy a hallgatókra milyen benyomást teszel, nem pedig az, hogy jól megmond és igazad legyen. (Ezt a pontot nem lehetett elégszer ismételni a politikusoknak:)
 9. Amit mondasz legyen érdekes, szórakoztató! Ennek érdekében készülj rövid izgi sztorikkal, érdekes adatokkal.
 10. Amit mondasz legyen hiteles! Ennek érdekében mondj konkrétumokat, tényeket és adatokat. Egy sztorik akkor hiteles, ha van benne konkrétum.
 11. Válaszolj ha kérdeznek! DE: Te vagy a szakterületed szakértője. Ezért ha nem a lényegre kérdeznek, röviden, tényszerűen válaszolj, majd mondd el, ami szerinted még fontos.

+1. Lámpaláz leküzdése

Ha nem vagy izgulós, akkor ezt a bekezdést nyugodtan kihagyhatod.
Ha viszont izgulsz, akkor íme egy tipp a lámpaláz leküzdéséhez:

A lámpaláz oka, a kudarctól való félelem…

Az interjú előtti izgalom természetes. Aki még nem adott interjút, vagy nem gyakorlott rendszerint az ismeretlentől fél és attól, hogy kudarcot vall és leég mások előtt.

Aki pedig már adott interjút az attól fél, hogy vajon jól fog-e sikerülni az interjú – és persze attól, hogy kudarcot vall és leég mások előtt:)

A lámpalázat felkészültséggel és rutinnal lehet a legjobban csökkenteni! Az egyik leghatékonyabb módszer, ha az interjú elejét szóról szóra begyakorlod.

Az ellenszer

El kell próbálni a köszönéstől kezdve az első öt-hat mondatig. Hangosan. Vedd fel a telefonoddal és játszd le magadnak. Ezzel szokod kicsit a hangod.

Írj össze kérdéseket és válaszold meg. Készülj fel magadból, ha azt kérik mutatkozz be – én már kaptam így mattot élő adásban:P

Ezeket a kérdéseket és a bemutatkozásod küldd meg a szerkesztőnek és meg is kérheted, hogy ezek közül tegye fel valamelyiket, mert nagyon izgulsz és bele kell rázódnod az elején.

Hidd el, nagyon szívesen segítenek majd:) És az, hogy betéve tudod az elejét, segít átlendülni a nehezén és ez pont elég.

Sok sikert a rádióinterjúhoz!

Fülöp Zoli

Online PR 2. rész: A bizalomépítés hét legfontosabb eszköze

A múlt alkalommal írt bejegyzés folytatásaként, hogy kerek legyen a kép íme hét olyan alapvető PR eszköz, mellyel hitelesség építhető. E felsorolt eszközök szinte mindegyikéről hallhattál már marketing tanácsadóktól, és többet talán már alkalmazol is. Azonban érdemes PR szempontból is átgondolni és hitelesség építésére is felhasználni ezeket, mert közvetlenül is hozzájárul a marketig eredmények javításához például a konverzió javításával:

1. SEO – keresőoptimalizálás: A keresőoptimalizálás a legfontosabb eszköz, a nulladik lépés. Célja, hogy a keresők első oldalán legyen megtalálható a honlapod a fontosabb kulcsszavakra. De az is nagyon fontos, hogy a találati környezet is kedvező legyen, jó fényt vessen rád. És az a legjobb ha több, az oldalt kedvező színben feltüntető találat is megjelenik Rólad.

Nemrég egy tanácsadó keresett meg azzal, hogy szeretne PR-ezni, de nem tudtam segíteni, amíg nem javít a helyzetén a keresőkben. Ugyanis a nevére megjelenő találatok között zömmel erotikus tartalom volt látható, éppen a tanácsadót ábrázoló fényképtalálatok alatt (ráadásul csinos a hölgy), mert egy felnőtt film színésznő hasonló nevet választott magának. Pech. De ez olyan, mintha rossz társaságba keverednél. Rossz fényt vet rá!

2. Érthetőség: ez már a második vonal. Lényege, hogy a honlapra érkező látogatót a lehető leggyorsabban informálni kell, hogy mire számíthat ezen az oldalon. Mellébeszélés nélkül, egyszerűen. Egy webáruházról azonnal derüljön ki mit lehet kapni, egy tanácsadó oldalán azonnal lehessen tudni miben segíthet. Ez a minimum! (Erről szól az előző bejegyzés).

3. Szakmai cikkek, tanulmányok: tartalom, tartalom, tartalom. Az online PR alfája és ómegája. Célja, hogy, felkeltse az érdeklődést, edukáljon de a keresőkben is jól mutat, ha egy tanulmány vagy egy jó cikk címe jelenik meg a találatok között.

Ehhez Lévai Richárd az előző bejegyzéshez írt hozzászólásban adott egy jó tippet: “Ha összekapcsolod a Google+ profiloddal a blogodat, akkor a keresőben megjelenik a fotód a cikk mellett, amit írtál”.

4. Őszinteség: az összes közül talán ez a legfontosabb, mert az őszinteség a hitelesség alapja. Ezért bújj elő! -mármint a honlap mögül. Csábító dolog nagy, komoly imázst építeni a neten, de hiteles képet kifizetődőbb. Nem célszerű nagyobbnak láttatni egy céget, mint amilyen valójában… Egy „One Man Show” vállalkozás ne kommunikáljon úgy, hogy mi, hanem vállalja és mondja büszkén, hogy én. Így sokkal hitelesebb.

Konzultáltam egyszer egy pénzügyi tanácsadóval, aki egy Részvénytársaság vezérigazgatója. A kérdésre, hogy hány fő dolgozik a Zrt-ben azt a választ kaptam, hogy kettő. Sejted mi volt a tanácsom?

5. Személyes „jelenlét” a honlapon: mutasd magad! Semmi sem hitelesebb annál, mint amikor egy cégvezető büszkén vállalja magát a honlapon. Nem bújik a design mögé, hanem személyével szavatolja az oldal tartalmának hitelességét és aláírja a cikkeket. De nagyon jó ha például láthatod munka közben (például nézd meg EZT – ilyen vagyok én munka közben:).

6. Rövid bemutatkozás, és/vagy cégtörténet: ami a marketingben dögunalom, ezen a ponton – amikor a vevő arra kíváncsi, hogy vajon hihet-e a cégnek – felértékelődik. A pontosan feltüntetett cégadatok azt sugallják, hogy ennek a cégnek nincs takargatni valója. Egy frappánsan megírt cégtörténet bizonyítékokkal támasztja alá a szakértelmet és a megbízhatóságot. A munkatársak bemutatása, mely a szakértelmüket bizonyítja – fényképpel különösen – tovább javítja a hitelességet. De itt érdemes feltüntetni a szakmai szervezeti tagságokat, díjakat, diplomákat, és így tovább…

7. Médiamegjelenések: a médiamegjelenések, cikkek, nyilatkozatok megjelenítése a honlapon azt sugallja, hogy ez a cég valószínűleg érti a dolgát, emellett hiteles is, ezért kérdezi meg a média. Nagyon hiteles az, amikor öndicséret helyett valaki más nyilatkozik elismerően egy cégről. Mind közül talán ez e legutóbbi építi a hitelességet a legjobban.

Persze ezeken kívül rengeteg eszköz létezik még a hitelesség építésére: referenciák, vevők véleménye, esettanulmányok, tesztek, ha bevallasz egy hibát, szakértői imázs és még hosszan sorolhatnám. Használj mindennél többet belőle, mert a hitelesség nagy érték.

Ha tetszett kérlek oszd meg mással is – előre is köszönöm:)

Fülöp Zoli

Online PR: ez a minimum!

Istentelenül fel tudom húzni magam azon a sok hiteltelen honlapon amibe akkor botlok, amikor keresek valamit az interneten. A „kedvenceim” azok az oldalak, ahol nincs se név, se cégnév, semmi, amiből kiderülhetne ki áll mögötte vagy amiből eldönthetném hihetek-e az oldalnak.

Mindössze 30 másodperc, vagy még annyi se

Egyre több az ilyen hiteltelen oldal, és ha véletlen van is rajtuk valami értelmes információ, nem tudni honnan származik. Aztán rendszerint egy hasonló gagyi oldalon belebotlom ugyanabba a szövegbe. Ezért ha végre egy hitelesnek tűnő honlapra bukkanok, szinte azonnal berakom a kedvencekbe, hozzáadom a Google olvasóhoz vagy feliratkozom ha lehet.

Mindez alig tart tovább 30 másodpercnél és a honlap bekerül a hiteles vagy hiteltelen dobozva a fejemben – ha hiteltelen még le is tiltom a böngészőben, hogy soha többé ne lássam. Éppen ezért ez a 30 másodperc rendkívüli fontosságú, hiszen ezen áll vagy bukik minden. Durván 30 másodperc áll rendelkezésre a hitelesség építésére.

De nézzük, mi is történik ebben a 30 másodpercben?

Előzmények. Amikor egy valaki keres valamit beírja a keresett szót a Google-be és kap egy halom találatot: linkgyűjtők, kapuoldalak, irreleváns fórum hozzászólások és Facebook bejegyzések, és így tovább. Egy rakás szemét – amit egyébként imád a kereső… Ekkor elkezdi variálni a kulcsszavakat, megpróbál egy másikat, pontosítja a keresést szóösszetételekkel és ha szerencséje van hamar talál valami értelmeset:

1.másodperc

Az érdeklődő szkenneli a kereső által kidobott információkat – rendszerint az első oldalon. Ha több érdekesnek és hasznosnak tűnő infót talál, átfutja őket és próbálja eldönteni: vajon mi lehet ez? Honlap? Blog? Szakmai cikk? És milyen a többi találat? Érdekes a többi is. Esetleg van több hasonló találat az első oldalon ugyanabból a hitelesnek tűnő forrásból és ezek relevánsak?

Ha mindez rendben, az érdeklődő nyugodtan klikkel. És mindez öt másodperc alatt történik anélkül, hogy végiggondolná…

FONTOS: A kereső nem más, mint egy harmadik személy véleménye. Ezért nagyon fontos, hogy a céged honlapja a releváns kulcsszavakra megjelenjen a keresőben, de nem akárhogyan: pozitív, hiteles környezetben!

6. másodperc

Az érdeklődő klikkel és ott találja magát az oldalon. Újra szkennel: arról szól az oldal, amit keresett? Fogózkodót keres, amiből következtethet a tartalomra. A másodperc törtrésze alatt összeveti a domain nevet a tartalommal. Megnézi a képeket, a dizájnt. Témába vágó szavakat, kifejezéseket keres. Keresi az összhangot és igyekszik kitalálni, hogy jó helyen jár-e?

Ekkor mindössze három másodperc áll rendelkezésre, hogy meggyőzd a látogatót: egy honlap online PR szempontból akkor jó, ha azonnal kiderül miről szól az oldal! Ne kelljen gondolkodni rajta! Ha minden stimmel, a látogató úgy dönt, marad még egy kicsit.

9. másodperc

A látogató megelőlegezett néhány másodperc bizalmat. Érdeklődve böngészi át a weboldalt. Meg kell ragadni a figyelmét érdekes és releváns tartalommal! Hát segíts neki, ne rejtsd el a tartalmat, hanem dugd az orra alá! Emeld ki a lényeget, címekkel, alcímekkel, részletekkel, ízelítőkkel. Így remélhetőleg tovább olvas! Itt általában elidőzik akár tíz teljes másodpercet is, de ez az a pillanat, amikor a látogató elkezd gyanakodni: „elhihetem én ezt?”

20. másodperc

Miután a látogató megbizonyosodott, hogy számára érdekes és értékes információk találhatók az oldalon, támpontokat keress, hogy eldönthesse hiteles forrással van dolga.

Ekkor a látogató elkezd bizonyítékokat keresni, hogy hihet-e az oldalnak? Keresgél egy kicsit, hogy vajon igazi céget, vagy hús-vér embert takar-e az oldal, keresi a szakértelem és a megbízhatóság jeleit. Megnézi a kapcsolat oldalt, a fotókat, a cikkek szerzőit.

FONTOS: Ma már nem az a probléma, hogy nem található információt a interneten. Ellenkezőleg: tengernyi információt lehet találni. A probléma ma hiteles információt találni.

Ezért nagyon fontos, hogy tűnj hitelesnek! Hitelesítsd a tartalmat, mutass szakértelmet, adj bizonyítékokat. Tíz másodperced van erre. Ha ennyi idő alatt nem tudod meggyőzni, akkor nagy a kockázata, hogy bezárja az oldalt és elveszted a látogatót. De ha sikerül megnyerned a bizalmát, akkor kényelembe helyezi magát és várja az információt, és nyert ügyed van…

Röviden a lényeg

Ki és mit mondott. Ennek azonnal ki kell derülnie a honlapról. Ha a márkád még nem ismert, akkor a tartalomra kell helyezni a hangsúlyt és ha az felkeltette az érdeklődést, akkor jöhet a bemutatkozás. Ha azonban már széles körben ismert a márka, a márkát kell előtérbe helyezni és ha az megragadta a figyelmet, jöhet az infó. Természetesen ez a személyes márkára is igaz.

Megjegyzem, természetesen azért lehet ezt még bonyolítani. Az Edutus Modern Tudományok Főiskoláján (leánykori nevén MÜTF) tartott online PR órákon egy fél napon keresztül tárgyaljuk a hitelesség problematikáját és akkor is csak nagy vonalakban. De ez röviden a lényeg. A minimum. A hitelesség alapja.

Ha van jó vagy rossz példád, írd meg egy kommentben. Ha pedig tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg.

Fülöp Zoli

*Ez egy korábbi cikkem átdolgozása. A cikk eredeti változata a Marketing Navigátor magazin 2011. szeptemberi számában volt olvasható.
Switch to our mobile site