Monthly Archive for november, 2011

KÓSTOLJ BELE MILYEN VOLT A PUBLICITÁS TRÉNING

DSCF8983

"Stratégiák, (piac)vezetői szemlélet, furfangos taktikák, üdítően friss és hazai példák". Ilyen a Publicitás Tréning.

Stratégiák, (piac)vezetői szemlélet, furfangos taktikák, üdítően friss és hazai példák. Röviden így lehetne összegezni a Publicitás Tréninget, mely immár a harmadik volt a sorban.

Nagyon köszönöm mindenkinek aki ott volt és biztos vagyok benne, hogy hamarosan jónéhányukat viszontláthatjuk a médiában. Öt mondatban összegezve a a tréning lényegét, a következőkről volt szó:

1) Legyen stratégiád, azaz tudd miért, kinek, mit és hogyan kommunikálsz.

2) Építs látható hitelességet, mert az a bizalom alapja – és tudod: nem elég hitelesnek lenni, annak is kell látszani.

3) Építs sajtókapcsolatokat, mert az a PR leghatékonyabb és legalapvetőbb eszköze, mellyel a célcsoportod szinte minden szegmensét elérheted.

4) Küldj rendszeresen híreket a célcsoportod elérő médiába – sajtóközlemény segítségével vagy sajtókapcsolatokon keresztül.

5) A kommunikáció elemei között legyen szinergia (például a marketing és PR üzenetek között), mert csak úgy építhető készpénzre váltható hírnév.

Aztán volt szó taktikákról, módszerekről melyekkel be lehet kerülni a médiába. Végül egy megdöbbentő közösségi marketing stratégia került bemutatásra – ennek az előadásnak a rövidített változatát mutattam be az Internet Hungary konferencián, melyből idéztem néhány bejegyzéssel korábban.

Az igazság az, hogy nagyon fárasztó – legalábbis számomra – egy ilyen nyolc órás “one man show” előadás, de minden percét megéri: egyrészről ez a tréning a legjobb módja annak, hogy megtanítsam a kis- és közepes vállalkozásoknak hogyan építsenek készpénzre váltható hírnevet, mert ez a küldetésem…

Másrészről nincs jobb módja az átadott tudásrendszer tökéletesítésének, mint újra és újra szétszedni és összerakni, frissíteni az előadásokat és a prezentációt minden egyes tréning előtt. Ezért is más minden tréning.

Ha pedig szerettél volna, vagy szeretnél eljönni, akkor a végére egy jó hír: jövőre újra megrendezésre kerül a Publicitás Tréning.

Addig is: Irány a címlap!

Fülöp Zoli

A Csabai Kolbászfesztivál sikerének a titka – rögtön kettő is…

Elnézést, hogy már megint hazabeszélek. Ugyanakkor a hazai pálya miatt két dolgot előrebocsátok: rövid leszek és elfogult.

Ez utóbbit nézzétek el nekem, de személyesen is érintett vagyok a dologban, mert a legeslegelső Kolbászfesztivált volt szerencsém megnyerni – erről bővebben személyesen a Publicitás Tréningen (még nov. 8-a, kedd éjfélig lehet jelentkezni ITT, aki nagyon akar).

Elfogultságom miatt olyan hibákat is megbocsátok, melyeket máskülönben bizonyosan szóvá tennék. De vagy egy mondás, ami a Csabai Kolbászfesztiválra nagyon, de nagyon igaz:

“Ha valamit megéri csinálni, azt pocsékul is megéri csinálni”

A kolbászfesztivál az első pillanattól kezdve sikeres. Amikor még semmi említésre méltó dolog nem volt rajta, mert ugyan olyan volt mint bármelyik búcsú vagy falunap, akkor is sikeres volt. Ennek két prózai oka van: az egyik stratégiai és a másik is.

Az egyik ok, amiért ez a rendezvény sikeres, az egyszerű, tiszta üzenet, egy tökéletes pozícionálás. A kolbászfesztivál a kolbászról szól és kész. Nem kell túlvariálni, de persze lehetne azt is. Mert például a kolbász jelentése a magyar folklórban a bőség. Amikor kolbász van, bőség van. És ahol kolbász van, ott bőség van…

De ez már más dimenziója a történetnek, ami azonban nagyon jól példázza mindennek az alapját a jó pozícionálást, ami úgy fókuszál, úgy szűkít, hogy abból, miután betörtünk a piacra lehetőség legyen bővíteni. Nos, ennek a feltételnek a Kolbászfesztivál tökéletesen megfelel.

A siker másik oka bizonyíthatóan a publicitás

Mobilról 027

Az idei Csabai Kolbászfesztiválon még a zárónapon is óriási volt a tömeg. Hogyan csinálták?

Ugyanis a Csabai Kolbászfesztiválról az első perctől részletes beszámolókat közvetített, valósággal a tenyerén hordozta a média.

Hogy miért? Egyrészt a jó pozícionálás miatt, másrészt mert annyira más volt mint a többi fesztivál – ne felejtsd el, hogy amikor az eslőt megrendezték 1997-et írtunk –, és nagyon jól meg lehet mutatni képekben.

Ez utóbbi, a legnagyobb befolyásoló erővel bíró tömegmédia, a TV tekintetében kulcsfontosságú. Ez az oka annak, hogy még az esti híradó is beszámol az eseményről minden évben.

Szinte hihetetlen, de az első kolbászfesztivál után már az is hír volt, hogy megrendezik a következőt, és évről évre már a fesztivál előkészületeiről is beszámol a média. Ennek köszönhetően országos, sőt, nemzetközi ismertséget szerzett és évről évre növekszik a fesztivál. Az elsőn alig több, mint ezren voltak, 2011-ben pedig mintegy százezren. Nos, erre képes a publicitás.

Ha Te is szeretnéd kiaknázni a publicitás erejét, gyere el a tréningre, mert még november 8-án kedd éjfélig lehet jelentkezni. Részletek és jelentkezés ITT.

Irány a címlap!

Fülöp Zoli

ARCOK A SIKER MÖGÖTT – MERT A SIKER SOHA NEM ARCTALAN…

Figyelmeztetés: a bejegyzés a szerző személyes véleményét tükrözi!

A napokban megnéztem egy új musicalt, a Monte Cristo Grófja című darabot a Békéscsabai Jókai Színházban. A darab fantasztikus: fülbemászó zene, lenyűgöző díszlet, újszerű technikai megoldások és sztárok… A siker nem is maradt el, állva tapsolt a publikum a teltházas előadáson. De nem volt ez mindig így…

A színházi szakma sokáig a legrosszabbak közé sorolta a Békéscsabai Jókai Színházat. Jómaga régóta a színház rendszeres látogatója vagyok – békéscsabai lévén – és igaz ami igaz: régebben többször láttam dögunalmas darabot, foghíjas nézőtérrel és illendőségből adott lagymatag vastapssal, melyről a színészek és a közönség egyaránt tudta: nem jogos. Aztán valami történt…

Valami megváltozott

Egyre több hír jelent meg a teátrumról és elkezdett felpezsdülni a színházi élet: játszott itt Oszter Sándor, Dobó Kata, Fodor Zsóka, legújabban Vastag Tamás (X Faktor) és Magyarországon elsőként itt készítettek porodszínházat, azaz egy olyan óriási cirkuszi sátrat kifejezetten színházi előadások tartására és még sorolhatnám mi minden történt. Mindezzel egy időben nőtt a szakma és a közönség elismerése, utóbbi rendszeres teltházas előadásokban nyilvánul meg. És mára a békéscsabai Jókai Színház, az ország egyik legrosszabb színházból az egyik legjobb vidéki teátrum lett. De mi történt?

Mi felelős a sikerért?

Nem mi, hanem ki. Fekete Péternek hívják. Ő a direktor, akinek vezetése alatt megváltozott minden. Ő szerződtetett sztárokat, szerepelt a médiában, népszerűsítette a színházat és hirdette: ez valami más, valami új! A sikerért Fekete Péter direktor a felelős. Az Ő érdeme. A feltételek ugyanazok és mégis: az egyik vezető a legrosszabb színházak egyikét hozta ki ugyanabból, a másik az egyik legjobbat…

Akik a siker mögött vannak

Eddigi tanácsadói pályafutásom alatt azt tapasztaltam, hogy a sikerért kezdetben mindig egy ember a felelős. Nem egy csapat, nem egy közösség hanem egyetlen egy ember. Egyvalaki. Ezeknek az embereknek van egy közös vonásuk: rendszerint van egy álmuk, egy idea, egy cél vagy egy meggyőződés ami hajtja Őket és aminek eléréséért következetesen küzdenek: azt látják ami lesz, nem pedig azt ami van. És ezért a képességükért mások hajlandók követni Őket…

Hosszan lehetne a példákat sorolni: Széchenyi István aki hidat látott ott, ahol mások csak egy hatalmas folyót. Henry Ford, aki autókat látott amíg más lovakat. Steve Jobs, aki újfajta technológiák sorát látta. És TE! Igen, jól olvastad: TE! Hiszen Téged is hajt előre valami. És vannak pillanatok amikor mindennél világosabban látod magad előtt a célod és ez hajt tovább akkor is amikor más feladná. Valóra válik-e? A siker rajtad múlik…

Bocs, de meg kell tudnod az igazat:

PR tanácsadóként nagyon sok vezetővel dolgozhattam: politikusokkal, vállalatvezetőkkel és vállalkozókkal egyaránt. Sokan voltak közülük, akiket nem valami belülről fakadó erő hajtott és sok más egyéb mellett nem fordítottak gondot a hírnév építésére sem. Velük nem lehetett eredményesen együtt dolgozni és mára többségük eltűnt a süllyesztőben vagy rosszra fordult a sora…

És ott vannak azok a politikusok, vállalatvezetők és vállalkozások akik mára nagyon sikeresek lettek. Őket belülről hajtotta valami. Egyetlen egyet sem tudok közülük megnevezni, aki nem építette volna tudatosan a hírnevét. Elgondolkodtató…

Publicitás és hírnév

Mert minden nagy sikerhez hozzájárul a nyilvánosság és a hírnév, legyen szó a Békéscsabai Jókai Színházról, az Apple vagy a Ford sikereiről. Ezt a tudást szerezheted meg a november 10-én megrendezésre kerülő Publicitás Tréningen (ne halogasd, mert még két napig, november 4-ig lehet kedvezményesen jelentkezni ITT).

Fülöp Zoli

ui: A viták megelőzése érdekében: Természetesen minden vezető mellé (nem mögé, mellé) előbb, utóbb kell egy csapat. Nem vitatom a csapatmunka szerepét. Azonban kezdetben csak a vezető van és az álma. Majd ha a vezető kellően hiteles és a célja mások számára is kellően vonzó, a vezető követőkre lelhet, de ez egy másik bejegyzés tárgya…

>>> Kedvezményes jelentkezésért kattints IDE – csak 2011. november 4-ig érvényes.
Switch to our mobile site