Monthly Archive for október, 2011

Egy megdöbbentő PR stratégia: hogyan tette világszerte szalonképessé a tiltott szerencsejátékot a PR?

Az egész a Korda Gyurival kezdődött amikor a SPORT TV-n közvetítette a pókerpartikat. Amikor először megláttam, nem akartam hinni a szememnek. Őrület volt ahogy Gyuribá önkívületi állapotban üvöltötte: “ALL IN! ALL IN!”

Akkor még senki nem hitte volna, hogy a póker itthon is akkora divattá válik, hogy nem lesz olyan valamire való televízió, amelyik ne szentelne legalább egy műsort a témának és a sportrovatok rendszeresen beszámolnak majd a “sportág” híreiről…

Majd egyszer csak arra kaptam fel a fejem, hogy csendben szalonképessé és országszerte ismertté tették az egyébként tiltott szerencsejátékot, miközben százmilliókban(!) mérhető publicitást, azaz ingyenes médiamegjelenést szereztek.

De hogy csinálták? Hogyan voltak képesek erre?

A stratégia annyira egyszerű, olyannyira természetes, hogy az ember önkéntelenül arra gondol amikor meghallja, hogy “ne már, ez ennyire egyszerű lenne”? És igen. Ilyen egyszerű. Mert az igazán nagy dolgok rendszerint egyszerűek:

A stratégia a következő: sportot űztek a kártyázásból. Versenyeket, bajnokságokat szerveztek, bajnokokat avattak. Majd világbajnokságot szerveztek és elkezdtek  híreket generálni a versenyekről.

Később egy ügyet kreáltak, miszerint be akarják bizonyítani, a póker komoly sport. Ez lett az üzenet. A póker sport. Egyszerű, nem? Majd jöttek pénzdíjas versenyek, a celebek és az élő közvetítések és úgy lett része a póker a hétköznapoknak, hogy észre sem lehetett venni. Ez volt a recept világszerte.

Így alkalmazd a “Sportverseny Stratégiát” – a három legfontosabb szempont

  1. A stratégia legnagyobb értéke az egyszerűség. Elég egy versenyt rendezni a saját iparágadban és győztest avatni. De alapíthatsz díjat, vagy akár  sportágat is teremthetsz. A lényeg, hogy a potenciális vevőid versengjenek, vagy a vevőknek fontos dolgokban rendezz versengést, mert abból profitálsz…
  2. A díj legyen értékes. Valóban értékes. Egy gagyi díj nem vonzó, a versenynek nincs tétje és a médiát sem érdekli. De ha komoly a tét, akkor komolyan fogják venni a versenyzők és a média is…
  3. Tájékoztasd a versenyről médiát. Akár meghívhatod a szerkesztőt a zsűribe, küldhetsz meghívót a versenyre, a díjátadóra vagy küldhetsz sajtóközleményt az eredményekről. Ha látványos a verseny, akkor még abban is reménykedhetsz, hogy a TV is tudósít róla…

Az egész stratégiában az a legszebb, hogy fénysebességgel építi a hírnevet és a hitelességet a célcsoportban, mert arról aki versenyt szervez és díjazza a legjobbakat hajlamosak vagyunk csupa jókat gondolni. És a sport és verseny stratégiát szinte bárki alkalmazhatja a helyi vállalkozástól kezdve a tanácsadó cégig. És a sportverseny stratégia csak egy a sok közül:

Számos hasonló stratégiát és módszereket ismerhetsz meg és pontos útmutatókat kaphatsz készhez a Publicitás Tréningen november 10-én:

November 10-én újra megrendezésre kerül a Publicitás Tréning, ahol kulcsrakész tudást szerezhetsz amellyel anélkül kerülhetsz a médiába, hogy fizetnél érte és amellyel készpénzt érő hírnevet építhetsz. A részletekért és a jelentkezésért kattints IDE. November 4-ig kedvezményesen lehet jelentkezni, úgy hogy ne halogasd, mert kevesebb, mint egy hirdetés áráért szerezhetsz olyan tudást, mellyel készpénzt érő hírnevet építhetsz. Szeretettel várlak.

Irány a címlap!

Fülöp Zoli

ui: Még egyszer a Publicitás Tréning oldalát ITT találod, de a lap tetején a menüben is elérhető.

“Hülye dialógusok erőltetése és lájkért való könyörgés helyett” használd az erőt…

IH-2011-előadás

Nem, nem a Jedi lovagok kultikus erejéről van szó, hanem arról az erőről, ami a közösségekben rejlik. Ugyanis “A közösségi média tömegmozgató ereje” címmel tartottam előadást (a képen) szerdán az “Internet Hungary 2011” szakmai konferencián. Az előadás mondanivalója valójában közel egy éve érlelődik bennem – előzménye a “2010 történelmi év volt…” posztban megtalálható.

Röviden a lényeg:

Vannak spontán alakult közösségek, melyek maguktól növekedtek óriásira, több százezer fősre – nyereményjátékok és hirdetések és médiatámogatás nélkül. E közösségek jellemzője, hogy szinte maguktól jönnek létre és fenntarthatók, miközben komoly erejük van.

Arra kerestem a választ, hogy lehet-e az ilyen közösségeket teremteni? Arra a következtetésre jutottam, hogy igen! Állításom alátámasztására két módszert mutattam be erre példákkal:  a politológiában használatos társadalmi törésvonal és az értékválasztás alkalmazását.

Szakmai véleményem szerint a közösségi médiában a hülye dialógusok erőltetése és lájkért való könyörgés helyett a vállalatoknak ismerniük kell a törésvonalaikat és célcsoportjuk értékválasztását majd ezek mentén kell közösséget építeni.

Ha érdekelnek az előadás részletei, a prezentáció diáit a letöltheted ITT, egy rövid leírását pedig megtekintheted az Internet Hungary honlapján ITT. A november 10-i Publicitás Tréningen pedig egy előadás erejéig sokkal részletesebben fogok ezekről a módszerekről beszélni (részletek és limitált jelentkezési lehetőség a jövő héten).

Megjegyzés az IH-ról: maga a rendezvény, az Internet Hungary nagyon profi volt, szuper előadásokkal. Akit alaposabban érdekel az online marketing és az online kommunikáció, annak érdemes egyszer részt venni rajta – nem fogja megbánni. Ezúton is köszönöm a szervezőknek a meghívást.

Irány a címlap!

Fülöp Zoli
Switch to our mobile site